NEÜ Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi Sosyal Sorumluluk Projeleri

News

Genel Bilgi

Sosyal sorumluluk projeleri, 21. Yüzyılın sürdürülebilir kalkınma odaklı toplumsal yaşantı tasarımı adına hayati önem taşıyan uygulama ve pratikler olarak karşımıza çıkmaktadır. Yerel, bölgesel, ulusal ve küresel sorunlar karşısında bireylerin, grupların, sivil oluşumların, kamu kurumlarının ve ulus ötesi kuruluşların geliştirecekleri projeler, daha sürdürülebilir, daha adil ve daha yaşanılabilir bir dünya açısından önem arz etmektedir. Bu sebeple, dünyada her geçen gün sosyal sorumluluk kapsamına girebilecek uygulama ve projelerde artış gözlenmektedir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi bünyesinde faaliyet gösteren Sosyal Sorumluluk Projeleri aracılığıyla yerelden küresele hemen her sorun alanına temas etme potansiyeli taşıyan ve akademik arka planı ile geçerliği ve niteliği yüksek olması planlanan projeler değerlendirmeye alınacak ve üniversitemiz tarafından desteklenecektir.

Proje Alanları

Sosyal Sorumluluk Projeleri, temelde Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) ortaya koymuş olduğu Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’ni (Sustainable Development Goals) esas almaktadır. Bunlar:

  1. Yoksulluğa Son
  2. Açlığa Son
  3. Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam
  4. Nitelikli Eğitim
  5. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği
  6. Temiz Su ve Sanitasyon
  7. Erişilebilir ve Temiz Enerji
  8. İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme
  9. Sanayi, Yenilikçilik ve Altyapı
  10. Eşitsizlikler Azaltılması
  11. Sürdürülebilir Şehirler ve Topluluklar
  12. Sorumlu Üretim ve Tüketim
  13. İklim Eylemi
  14. Sudaki Yaşam
  15. Karasal Yaşam
  16. Barış, Adalet ve Güçlü Kurumlar
  17. Amaçlar İçin (Kurumsal) Ortaklıklar’dır.

Sosyal Sorumluluk Projeleri, UNDP’nin Sürdürülebilir Kalkınma hedeflerini esas almakla birlikte, bu hedeflerin kapsamına tam olarak girmeyen ancak daha sürdürülebilir bir toplumsal yaşantı hedefinde olan projeleri de değerlendirmeye almaktadır.

Başvuru

Kimler Başvurabilir?

Sosyal Sorumluluk Projeleri, Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde eğitim gören ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’nde görev yapan akademik ve idari personelin başvurularını kabul etmektedir. Öğrenciler ve idari personellerin yer alacağı projelerde bir öğretim elemanının proje yürütücüsü olarak başvuruda bulunması gerekmektedir.

Başvuru Süreci

Sosyal Sorumluluk Projeleri’nin başvuruları https://neptun.erbakan.edu.tr adresinde bulunan Sosyal Sorumluluk Projeleri linki üzerinden online olarak gerçekleştirilmektedir. Proje başvuruları gerçekleştirilirken, proje yürütücüleri olan öğretim elemanlarının tek şifreleri ile ilgili web platformuna giriş yapmaları ve gerekli bilgileri eksiksiz olarak doldurmaları gerekmektedir. Başvuruda projenin amacı, önemi, özgün değeri, süresi, sosyal sorumluluk süreçlerine dair öngörülen katkıları, başarı hedefleri ve vaat edilen çıktıları ve proje bütçesi ile ilgili bilgilerin girilmesi gerekmektedir. Ayrıca başvuru sahipleri, başvurularını destekleyebileceğini düşündüğü belgeleri de online olarak yükleyebilir.

Başvurunun Değerlendirilmesi

Başvurunun gerçekleştirilmesinin ardından Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi çalışanları projenin ön kontrolünü gerçekleştirir. Başvuru evraklarının ve bilgilerinin eksik olduğu durumlarda proje yürütücüsüne geri dönüş yapılarak ilgili bilgi ve belgelerin tamamlanması gerektiği iletilir. Eksiklerin giderilmesinin ardından projenin uzman değerlendirmesine alınması aşamasına geçilir. Bu aşamada projeler, Proje Geliştirme ve Koordinasyon ofisinin belirleyeceği iki öğretim elemanına gönderilir. Öğretim elemanlarına, projeyi değerlendirmeleri ve kabul edilip edilmeyeceğine dair görüş bildirmeleri için ……’lık süre tanınır. Değerlendiricilerin kararı, proje yürütücüsüne ilgili otomasyon üzerinden iletilir ve kabul edilen projelerin süreci başlatılmış olur.

Projenin Tamamlanması

Kabul edilen Sosyal Sorumluluk Projeleri’nin tamamlanması için, proje başvurusunda başvuru sahiplerinin taahhütlerini eksiksiz olarak yerine getirmeleri gerekmektedir. Bu taahhütlerin gerçekleştirilmesi, projelerin başarı hedeflerine ulaştığının ispatlanması ve proje çıktılarının ilgili otomasyona yüklenmesi ile mümkündür. Ayrıca proje yürütücülerinin, yaptıkları sosyal sorumluluk çalışmaları ile alakalı bir Proje Raporu hazırlaması ve bu raporu da ilgili otomasyona online olarak yüklemesi gerekmektedir. Başarı hedeflerinin ispatlanması, proje çıktılarının ve proje raporunun otomasyona yüklenmesinin ardından Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi’nin yapacağı son kontrol ve onay neticesinde proje sonuçlandırılır.  Ofisin ve ilgili uzmanların proje çıktılarına ve raporuna dair düzeltme ve ekleme önerileri olması durumunda proje yürütücüleri, ilgili revizyon önerileri doğrultusunda çıktı ve raporu düzenlemek ve otomasyona yeniden yüklemekle mükelleftir. Proje Geliştirme ve Koordinasyon Ofisi’nin yapacağı son kontrol neticesinde projenin başarıyla tamamlandığına kanaat getirilmesi durumunda proje yürütücülerine ve ekibine projenin başarı ile sonuçlandırıldığı bildirilir ve bu bildirim sonrası en geç …..’lık süre içerisinde proje yürütücüsü ve ekibi için “Proje Tamamlandı Belgesi” düzenlenir.

Proje Bütçesi

Sosyal Sorumluluk Projeleri, proje başına en fazla ……… TL’lik destek içermektedir.